IoT – Internet of things
Är det risk för köbildning när jag ska köra? Finns det en livboj där jag har tänkt fiska? Hur mycket partiklar finns det i luften som jag andas? Lyser fyren som ska varna fartyg för grunt vatten?
Alla dessa frågor som vi har börjat vänja oss vid att googla fram svaren på. Nu vill Helsingborgs Hamn ta svaren från webben ett steg längre med IoT (Internet of Things) och nyttja all data för att förenkla och förbättra i arbetet med verksamhetsutveckling, kundnytta och hållbarhetsarbete.
Vad är då IoT?
IoT är ett begrepp som innebär att ett nätverk av mekaniska eller digitala sensorer är sammanlänkade via internet med uppgiften att ta emot, sända och lagra data och information. All elektronik med inbyggd internetuppkoppling som möjliggör att de kan styra eller utbyta data över internet ingår i begreppet. ”A thing in the Internet of Things” kan vara en övervakningskamera som aktiveras av rörelse och då automatiskt skickar en bild och meddelande till en app i din mobiltelefon eller en sensor som aktiverar ett mejl till ansvariga om att en livboj tas bort från sin plats på kajen. Denna teknik är mestadels automatisk och all kommunikation sker via internet.
Vad är fördelarna med IoT?
IoT hjälper människor och företag att samla in data som används för att kunna ta informationsbaserade beslut som berör både miljö, säkerhet och ekonomiska frågor. När data samlas in och lagras över tid så kan jämförelser göras och informationen analyseras för att göra förbättringar.
Hur funkar det?
I Helsingborgs Hamn har det startats ett pilotprojekt tillsammans med Pingday, ett helägt dotterbolag till Öresundskraft där det samlas in data från olika källor som sammanställs i webbaserad portal. Datan som kan ses i realtid, hur är det just nu, eller sammanställt över tid ger hamnen utökad kunskap inom valda specifika områden för att kunna arbeta förebyggande, förbättra hållbarhetsarbetet och effektivisera verksamheten.
I pilotprojektet samlas bland annat data in från:
- livbojar – är de på plats
- fyrarna – lyser de eller ej
- obevakade grindar på området – är alla grindar stängda
- vindmätare – hur starka är vindarna och hur kan det påverka arbetet
- kranförband – övervakning som visar att kranvajer är ok
Det finns ytterligare ett par projekt som är i gång tillsammans med Helsingborgs stad och dessa är att mäta bullernivåer och luftkvalitén i och runt hamnen. Tekniken och de individuella lösningarna står Pingday för.
– Framtida projekt är i planeringsstadiet, men vad det blir har vi inte beslutat. Därefter är det bara fantasin som sätter gränserna för hur tekniken och informationen kan användas för att göra hamnen bättre, smartare, effektivare, och säkrare. Korrekt information gör att vi får hjälp att ta bättre och hållbarare affärsbeslut, säger Joakim Sandberg, Miljö- och säkerhetschef i Helsingborgs Hamn.