Hamnens säkraste nytillskott
Längtan efter nya utmaningar och personlig utveckling ledde Gustav Eek till Helsingborgs Hamn. Här har han tagit sig an rollen som Hållbarhets- och säkerhetssamordnare, en roll som stöttar organisationens arbete inom miljö, arbetsmiljö, säkerhet och brandskydd.
Det hela började på landsbygden utanför Ängelholm, närmare bestämt Kållebäckstorp, för cirka 40 år sedan. En plats på landet där Gustav än idag kommer för att rekreera, motionera och koppla av. På meritlistan kommer Gustav till Helsingborgs Hamn byxad med en utbildning som Civilingenjör inom Ekosystemteknik och en lång erfarenhet från miljöavdelningen på Höganäs AB som Miljö- och energiingenjör. Efter 13 år på Höganäs AB togs klivet i önskan om att vidareutvecklas och ta nästa steg i den personliga karriärsresan.
– Jag ser fram emot att vara med på, och en del av, den spännande resan mot en ny hamn. Det känns bra och kul att förnya, både sig själv och hamnen. Helsingborgs Hamn har en hög ambitionsnivå med att vara Nordens modernaste hamn och detta för mig innebär en hög grad automatisering och att bygga bort arbetsmiljö- och miljörisker. En modern hamn är säker! Arbetet kommer bli en ny intressant utmaning att sätta tänderna i, säger Gustav.
Hållbarhets- och säkerhetssamordnare
I funktionen som Helsingborgs Hamns Hållbarhets- och säkerhetssamordnare har Gustav en viktig roll att stötta organisationen i frågor som rör miljö, arbetsmiljö, säkerhet och brandskydd. De krav som ställs genom lagstiftning måste efterlevas, men även krav från tex. Helsingborgs stad, som är hamnens ägare, kunder, myndigheter och andra intressenter ska följas upp och behandlas.
Gällande lagstiftning omarbetas till policy eller riktlinjer som är organisationsspecifik och anpassad till hamnens verksamhetsområden. Arbetet går också ut på att vara länken mellan kravställare och verksamhet samt att stötta organisationen vid exempelvis riskbedömningar och att säkra arbetsmiljön för hamnens alla anställda. Stor del av arbetet som Hållbarhets- och säkerhetssamordnare innebär också att vara kontaktperson till olika myndigheter så som Länsstyrelsen, Arbetsmiljöverket, Transportstyrelsen och Räddningstjänsten för att nämna några.
– När världen omkring oss förändras och kräver nya spelregler då finns vi på vår avdelning här för att stötta organisationen och vara med och forma riktlinjer och processer för ett så säkert och effektivt arbete i hamnen som möjligt, säger Gustav.
Från arbetsliv till familjeliv
I en villa i Ängelholm bor Gustav med sin fru, sina två barn, två och fyra år gamla och Berner sennenhunden Frankie. Som småbarnsförälder fokuseras mesta av tiden på familjen och barnen, som helst åker till badhuset eller Ängelholms Hembygdspark när familjen har kvalitetstid. När tillfälle ges åker Gustav gärna till skogen där han är uppväxt och hjälper sina föräldrar med skogsvård och skötsel.
– När jag arbetar i skogen försvinner allt annat runtomkring, alla måsten kopplas bort och naturen delar med sig av sin stillhet. Dessutom är det bra motion också, berättar Gustav.
Julen står för dörren och Gustav har varit ute i naturen och skördat familjens gran. På önskelistan står en fyrhjuling som ska användas till både arbete och nöje i skogen.
Fyra snabba:
Kaffe eller Te?
– Kaffe, helt klart.
Morgon eller kvällsmänniska?
– Jag är en morgonmänniska.
Sverige eller utlandssemester?
– Svenska fjällen året om! Sommar för vandring och vinter för skidåkning.
Finns det något speciellt få personer vet om Gustav?
– Jag har en förkärlek till cargobyxor. Det är en väldigt praktisk och bekväm byxa som kommit att bli mitt signum. De fungerar lika bra på kontoret som i skogen, skrattar han.