ART of MELT – En unik expedition med Oden

Årets expedition har fått namnet ”ARTof MELT”. Det är första gången Oden styr mot Högarktis innan sommaren och syftet är att ta del av hur vintern övergår till sommar och studera hur det sker. Den data som forskarna vill samla in är viktig för att mer säkert kunna bedöma klimatet i framtiden ‒ både i Arktis och globalt.

Vanligtvis åker inte forskare och Polarforskningssekretariatets medarbetare på expedition förrän sommaren kommit till Arktis och isförhållandena på de nordliga breddgraderna är mer gynnsamma, men i år är det en annorlunda expedition.

– Forskarna som är med ska på nära håll studera hur säsongen skiftar, när sommaren kommer och hur det sker. Därför är årets forskningsexpedition med Oden rekordtidig, berättar Alex Lüdge, tekniker på Polarforsknings-sekretariatet.

Fram till avgång i slutet av april arbetar de fyra teknikerna på Polar-forskningssekretariatets fartygsbasarade enhet med att bygga den infrastruktur som behövs under expeditionen. Detta sker i Lantmännens lokaler vid sidan av Odens kajplats i spannmålsterminalen. Teknikernas arbete är att tillsammans med forskare, både svenska och internationella, ta fram och förbereda unik teknisk utrustning som krävs för de olika expeditionerna. Alla expeditioner har ett specifikt område eller tema som de studerar och årets tidiga expedition fokuserar på smältsäsongen.

Metrologi och forskning

När Oden kastar loss från Helsingborg seglar hon mot Svalbard och Longyearbyen som är Svalbards enda större ort med drygt 2 000 invånare. Världens nordligaste bebodda plats.

Den 7 maj lämnar Oden Longyearbyen för att segla till Högarktis med hela expeditionsteamet som består av Chief Scientist Michael Tjernström, professor i meteorologi, och Co-Chief Scientist Paul Zieger universitetslektor i experimentell atmosfärvetenskap, båda från Stockholms universitet. Totalt deltar 39 forskare från 19 lärosäten i tio länder i expeditionen. Under cirka sex veckor kommer forskarna samla in data och ta luft-, vatten-, snö och isprover.

– Det ska bli jättespännande att få vara med på en så här tidig expedition. Den kommer innebära nya erfarenheter både vad gäller köldläget och ismassorna. Oden har aldrig varit så här långt norrut så tidigt på säsongen så det kan bli en utmaning att ta oss fram i isen, berättar Alex.

Smältsäsongens inledning har inte studerats i detalj sedan i slutet av 1990-talet och det var under förhållanden som skiljer sig dramatiskt från nu.

‒ Vi måste ha fler och bättre observationer från platser och tidsperioder som är dåligt dokumenterade. Ytterst är målsättningen att öka kunskapen om Arktis klimatsystem. Det gör vi genom att åka dit under en tid på året som har mycket få direkta observationer, berättar Michael Tjernström i en artikel på Polarforskningssekretariatets hemsida.

När Oden väl befinner sig i den nordatlantiska delen av Norra ishavet är målet att ta sig till de områden där varmluft tränger upp söderifrån. Det kräver en flexibel planering och att med utgångspunkt från väderprognoser kunna förflytta Oden till platser där varm luft kommer in över Arktis. Sedan kommer detaljerade observationer att göras med ett fokus på att förstå viktiga processer i den arktiska miljön.

Ombord på Oden

Under en expedition är det 75 personer ombord på Oden som alla har sitt specifika ansvarsområde. Förutom forskarna och personalen från Polar-forskningssekretariatet som har spetskompetensen på den tekniska utrustningen finns även driftsbesättning och sjukpersonal. Områdena som besöks är så isolerade så händer det något är det väldigt långt till närmsta stad och sjukhus varpå olika kompetenser behövs ombord, nära till hands för oförutsedda händelser.

‒ Min roll ombord på Oden är tekniker. Det innebär att jag ska bistå forskarna med att köra vinschar, se till att alla system fungerar, transportera och sätta upp utrustningar på isen och stå isbjörnsvakt när forskarna är ute och jobbar på isen, berättar Alex.

Oden beräknas vara tillbaka till kaj i Helsingborgs Hamn vid midsommar.

FAKTA POLARFORSKNINGSSEKRETARIATET
Polarforskningssekretariatet är en statlig myndighet med uppgift att samordna och främja svensk polarforskning. Myndighetens huvudsakliga uppgift är att organisera och stödja forskningsexpeditioner till polarområdena och ansvara för forskningsinfrastruktur.

Polarforskningssekretariatets övergripande mål är att verka för ökat internationellt genomslag av svensk polarforskning.

Polarforskningssekretariatet och Sjöfartsverket har genom ett framgångsrikt samarbete utvecklat isbrytaren Oden till en av de främsta plattformarna i världen för forskning i polarområdena.

Polarforskningssekretariatet och Sjöfartsverket har i samverkan sedan 1991 regelbundet genomfört forskningsexpeditioner med Oden i polarområdena.

ODEN SPECIFIKATIONER
Isbrytaren Oden är en av världens mest kraftfulla icke-atomdrivna isbrytare och Sveriges största isbrytare.
108 m lång
31 m bred
8,5 m djupgående
Toppfart 16 knop
Isbrytarkapacitet 1,9 m tjock is
Helikopterplatta för mindre helikoptrar
Har högsta isklass – polarklassad

Alla bilder: Polarforskningssekretariatet