En ekonomichef med många strängar

Josefin Gorthe Skafar tillträdde rollen som hamnens ekonomichef i oktober 2023. Året som var ett tufft år för många men en spännande utmaning för en kreativ ekonom som till och med har skepparexamen på sitt cv. Så vem är egentligen Josefin som klev ombord och axlade den viktiga rollen i Helsingborgs Hamn?

Om du får beskriva dig själv, vad är du för en person?

– Jobbmässigt är jag ambitiös, lojal och nog ganska stresstålig. Det är viktigt för mig att göra rätt samtidigt som jag är mån om att alla runt omkring mig mår bra. Även om jag på många sätt är den klassiska ekonomen (rå-ekonom enligt min förra chef!) så har jag faktiskt också en kreativ sida. Så jag balanserar ekonomen i mig med kreativa intressen som tex att sy eller fotografera. Den kreativa sidan har jag troligtvis fått av både min pappa och farfar medan det ordningsamma är från mammas sida. Jag är spontan och jag trivs när det händer mycket, gillar verkligen högt tempo och att testa nya saker. Men jag behöver även motpolen av lugn och ro och att göra absolut ingenting ibland.

Hur kom det sig att du valde att börja i hamnen?

– Tillfället som öppnade upp sig i hamnen kom lite från sidan. Jag var tidigare på MPYA Finance där jag trivdes väldigt bra men jag insåg att jag saknade siffrorna. Där hade jag andra ansvarsområden och var chef för Helsingborgkontoret. I tjänstebeskrivningen som ekonomichef i hamnen var det så mycket som stämde in på mig som person. Den påtagliga och väldigt konkreta verksamheten med det familjära och solida, där jag känner att jag kan bidra mycket. Omsättningsmässigt kändes Helsingborgs Hamn också som ett lagom stort bolag för mig att ansvara för – relativt överblickbart. Samtidigt är hamnen så mycket större än bara en balans- och resultaträkning. Det finns ett stort intresse i staden, regionen och samhället i stort, vilket gör jobbet extra spännande och utmanande. Här får jag möjlighet att inkluderas i det större sammanhanget; att vara en del av staden Helsingborg i ett kommunägt bolag och faktiskt i hela logistiksverige eftersom Helsingborgs Hamn är ett viktigt nav i en stor och ibland komplex logistikkedja.

Hur ser uppdraget som ekonomichef ut?

– Min roll är både strategisk och operativ vilket jag tycker är väldigt kul. I ett bolag av hamnens storlek innebär den breda ekonomirollen att jag har många olika hattar, vilket är det roligaste men kanske också det mest utmanande. Här får jag jobba med allt från det strategiska i ledningsgruppen och på styrelsemöten med stadens förtroendevalda politiker till årsbokslut, årsredovisning och hållbarhetsredovisning. Det har varit ett händelserikt första halvår där jag har fått kasta mig in i allt från nedskrivningsprövningar till investeringskalkyl av ”ny hamn” och samhällsekonomisk analys tillsammans med staden. Det har varit många och stora projekt att starta upp och sätta sig in i på kort tid.

Vilka egenskaper behövs i ditt jobb mer än sinne för siffror?

– Jag gillar att vara nära affären, att verkligen förstå vad det är som får verksamheten att snurra och att se människor växa i sina befintliga eller nya roller. Att skapa grundförutsättningarna för människor, för det är ju människor som är företaget, det är det roligaste. Min utmaning är kanske också den egenskap som krävs i många lägen – tålamod.

Nu har du varit i hamnen i drygt ett halvår, vad är dina starkaste intryck?

– Jag har blivit så positivt bemött av alla i hamnen, viljan att alla vill hjälpas åt är så påtaglig.
Och jag har fått lära mig så mycket nytt i och med att det är en ny verksamhet för mig och första gången jag jobbar i ett kommunägt bolag. Jobbet innebär också ett stort nätverk och beröringspunkter med Helsingborgs stad och våra systerbolag som jag verkligen uppskattar.

Du har två ovanliga efternamn, hur kommer det sig?

– Gorthe är från min farfars konstnärsnamn. Han är kanske inte så allmänt känd men jag ser att hans tavlor dyker upp på auktioner då och då. I vilket fall, det var min syster som först valde att ta farfars efternamn. Att plötsligt ha ett annat efternamn än min syster kändes väldigt konstigt varpå även jag tog namnet Gorthe.
Skafar är min mans efternamn efter hans slovenska pappa. Skafar är inte bara ovanligt i Sverige utan även ganska ovanligt i Slovenien. Jag kan alltid lugnt räkna med att få bokstavera mina efternamn.

Avslutningsvis, vad gör du när du inte är på jobbet?

– Familj och vänner får gärna uppta min fritid. Jag och min man har två barn, båda i tonåren. Vi bor allihop strax norr om Helsingborg. Jag reser gärna och går gärna på konserter – ett extra plus är när vi får till det i kombination! Träning står ofta på agendan. Framförallt lägger jag träningstiden på gymnastik, klättring eller yoga. På sommaren är det segling med familjens båt som gäller och på vintern är det utförsåkning, helst då i alperna.
Jag gillar verkligen att laga mat men jag har ingen paradrätt eftersom jag jämt vill prova att göra något nytt, helst testar jag något asiatiskt och älskar tex ramen som ju går att variera i oändlighet. Så skulle jag välja att endast få äta en rätt för resten av livet skulle det nog utan tvekan vara ramen.

Och några snabba

Kaffe eller te?
– Kaffe på morgonen, te på kvällen – båda lika självklara.
Morgon eller kväll?
– Kväll!
Sommar eller vinter?
– Sommar!
Sverige- eller utlandssemester?
– Svår. Jag älskar Bohuslän på sommaren…, men utomlands ändå.
Vad är det bästa du vet?
– Havet, men hellre från båt än i.
Har du ett lyckotal eller favoritsiffra?
– Älskar alla siffror!
Något få personer vet om dig?
– Jag har bestigit Kebnekaise. Och jag är utbildad yogalärare, det är det nog inte många som vet.