Investeringstunga utmaningar dämpar resultatet

Under fjolåret och i år har hamnen genomfört omfattande investeringar i IT, infrastruktur och säkerhet som banar väg för en mer effektiv och säker verksamhet. Detta i samband med en blygsam återhämtning av volymer gör att resultatet för 2024 är sämre än förväntat.

För året fram till augusti redovisar hamnen ett resultat före bokslutsdispositioner på 19 mnkr, vilket är lägre än budgeterat. Den negativa resultattrenden beror till stor del på kostnadsökningar kopplade till låga container- och lastbilsvolymer, högre avskrivningar och externa faktorer som påverkar godsflödena.

Strategiska investeringar som sätter standarden

Under 2023 genomförde hamnen betydande investeringar i terminalernas infrastruktur med en omfattande muddring i spetsen och ett nytt Terminal Operating System (TOS) för att optimera hamnens kapacitet och operativa effektivitet. Dessa projekt har påverkat det ekonomiska resultatet negativt på kort sikt, men de utgör en grund för framtida tillväxt. Investeringarna innebär också förbättrade säkerhetsåtgärder som stärker hamnens position som en säker och pålitlig aktör i regionen. Under våren blev Västhamnens container- och energiterminal ett civilt skyddsobjekt utöver att hela hamnens verksamhet råder inom ISPS-koden.

”Vi tror att de åtgärder vi har implementerat för att stärka vår verksamhet och optimera våra resurser kommer att få fullt genomslag under 2025 och 2026,” berättar Bart Steijaert.

Volymer och framtidsutsikter

Helsingborgs Hamn har under första och andra tertialet 2024 visat en försiktig återhämtning i containervolymerna med en ökning på sex procent jämfört med föregående period. Trots att volymerna inte nått nivåerna från 2022, är den positiva utvecklingen ett tecken på att marknaden återhämtar sig. Denna förbättring sker samtidigt som hamnen vidare genomför stora investeringar i sin infrastruktur för att säkerställa en fortsatt konkurrenskraftig verksamhet.

”Vi ser att våra strategiska satsningar bär frukt, och vi står väl rustade för att möta framtida utmaningar,” säger Bart Steijaert, vd i Helsingborgs Hamn och fortsätter: ”Men det krävs fortsatt hårt arbete och noggrann kostnadskontroll för att våra ekonomiska resultat ska matcha den uppåtgående trenden i volymerna.”

Volymer fram till och med augusti

Nyckeltal (tusental)20232023
jan-aug
2024
jan-aug
Hanterade containrar i TEU* sjöledes 235157164
Hanterade containrar i TEU* med järnväg 20157
Passagerare med färja6 3684 6154 632
Lastfordon med färja410277268
Personfordon med färja1032749741
*Transportenheten Twenty-foot Equivalent Unit, en TEU är volymen på en container med måtten 8x9x20 fot eller drygt 36,25 m3.