Navis – ett år med hamnens Terminal Operating System

Året som gått med Navis har varit utmanande och händelserikt men samtidigt väldigt lärorikt. Efter de inledande implementationsveckorna följde sex månader av stabiliseringsarbete där fokus låg på att minimera påverkan för kunder och partners medan vi internt kom in i alla nya processer, rutiner och arbetssätt som systembytet medförde. Förbättrade hanteringstider noterades vecka för vecka under det första halvåret.

Vi startade med genomsnittliga turnaround-tider på 40 respektive 35 minuter samtidigt som andelen bilar under 30 minuter var 40 respektive 48 procent enligt grafen nedan. Efter sex månader låg samma genomsnitt på 24–26 minuter varvid vi kan koncentrera oss på att förbättra andelen för bilar under 30 minuter.

2023 Oktober – December

Graf som visar genomsnittlig turnaround-tid veckovis

2024 Januari – Oktober

Graf som visar genomsnittlig turnaround-tid veckovis

Optimering och förbättring

De senaste sex månaderna har koncentrerats på optimeringsarbete i våra processer och hantering av våra nya systemfunktioner. Vi analyserar och förbereder större optimeringsmöjligheter som ytterligare ska förenkla och förbättra vårt samarbete. Ett exempel är att hanteringen i Navis möjliggjort att vi nu kan göra om layouten för vår yard och på så sätt öka antalet containerplatser – ett projekt vi räknar med att ro i land i mitten på november.