Värdlandsstöd – stor fältövning i Helsingborgs Hamn
Under tre intensiva dagar i september samlades cirka 100 representanter från Försvarsmakten samt regionala och lokala myndigheter för att planera och öva på värdlandsstöd inom södra militärregionen. Helsingborgs Hamn var en av de utvalda platserna för dessa övningar, vilket understryker hamnens viktiga roll i Sveriges totalförsvar.
Syftet med fältövningarna var att utveckla gemensamma stödplaner för värdlandsstöd, där samverkan mellan Försvarsmakten, civila myndigheter och lokala aktörer är avgörande. Deltagarna fick möjlighet att praktiskt tillämpa sina kunskaper och stärka samarbetet för att effektivt kunna hantera situationer där utländska allierade Natoförband behöver stöd för att verka på svenskt territorium.
Veckan avslutades med ett totalförsvarsråd där landshövdingarna, polisregioncheferna och chefen för Södra militärregionen delgav resultat från fältövningarna. Detta forum möjliggjorde en övergripande diskussion om de erfarenheter och lärdomar som dragits under övningarna, samt en gemensam reflektion över hur samarbetet kan förbättras inför framtida insatser.
Hamnen är en strategisk plats
Under besöket i Helsingborgs Hamn var engagemanget och den starka samverkan tydlig i alla diskussioner.
”Övningen i hamnen reflekterar vår centrala betydelse som en strategisk nod för logistik och transport, särskilt i samband med värdlandsstöd. Genom att vara en del av dessa övningar bidrar Helsingborgs Hamn aktivt till att stärka landets förmåga att hantera och stödja internationella militära operationer inom logistik”, berättar Joakim Sandberg som är Miljö- och Säkerhetschef i Helsingborgs Hamn.
Samordning
Länsstyrelsen har en betydande roll som samordnande myndighet för civila aktörer i kris och krig. På Länsstyrelsen Skånes webb kan du läsa mer om värdlandsstöd och lyssna till podden ”Viktigt meddelande”. Podden ger kunskap om hur Natomedlemskapet, som har ökat tempot i uppbyggnaden av det civila försvaret i Skåne, Blekinge och Kronobergs län påverkar oss som privatpersoner, och som samhälle.
Podden, Viktigt meddelande, hittas på Länsstyrelsens Skånes webbplats och på Spotify!