Säkerhetsarbetet i hamnen
Säkerhet är något som hela tiden måste underhållas, utvecklas och ständigt stå högt på agendan. Men trots proaktivt säkerhetsarbete, kontinuerliga verksamhetsanalyser samt hot- och sårbarhetsanalyser har Helsingborgs Hamn utsatts som destination för smuggling av kokain.
– Hamnens ambition är självklart att motverka och förhindra detta. Vi har ett nära samarbete med polis och tull på lokal, regional och även nationell nivå. Samverkan sker även kontinuerligt med Helsingborgs stads enhet för Trygghet och säkerhet, Polisen och andra brottsbekämpande myndigheter i syfte att kartlägga och störa illegal verksamhet på många sätt, berättar Joakim Sandberg som är hamnens Miljö- och säkerhetschef.
Betydande mängder har tagits i beslag
För internationell handel och transport är smuggling ett branschproblem. Huvuddelen av alla transporter är legitima men delar av transportkedjorna används av organiserad brottslighet för att kunna förflytta illegalt gods. Samverkan mellan samtliga aktörer i branschen och brottsbekämpande myndigheter är nyckeln för effektiv bekämpning av illegalt gods – och därmed ge det legala godset större möjligheter att åtnjuta säkra, kostnadseffektiva, hållbara och störningsfria transporter.
Det är genom den goda samverkan med brottsbekämpande myndigheter som Helsingborgs Hamn kan göra störst skillnad vilket är tydligt nu i de stora beslag som Tullverket lyckats göra. 1,3 ton kokain har beslagtagits det senaste året! Det är följaktligen en mycket stor mängd narkotika som inte nått ut i samhället. Narkotikan är motorn i omfattande illegal verksamhet och medför många negativa följdverkningar varpå hamnens mål är att bidra till så många beslag som möjligt.
Vad gör då Helsingborgs Hamn?
– Vi kommer att fortsätta hålla ett gott samarbete med tull och polis då det är helt avgörande för att försvåra och förhindra införsel av illegala droger över Helsingborgs Hamn. Det är i särklass det mest effektiva sättet för oss att skydda våra kunder och deras transporter med framför allt frukt och grönt från Sydamerika, säger Joakim Sandberg.
Hamnens skalskydd efter kritik från Tullverket
Helsingborgs Hamn ser över att nivån på skalskyddet efterlever reglerad nivå och anser att det är bra att nivån kontrolleras alltjämt. Vilket internt sker dagligen i Helsingborgs Hamn. Det sker också fortlöpande genom tillsyn av myndigheter. Hamnen måste ha ett adekvat skydd och lagstadgat tillstånd så att rätt nivå på Hamn- och Sjöfartsskydd upprätthålls. Så sent som den 31/5 2023 genomförde Transportstyrelsen en sådan tillsyn i Helsingborgs Hamn av både fysiskt skalskydd samt hamnens generella och systematiska säkerhetsarbete. En noggrann inspektion av hamnens totala fysiska skalskydd genomfördes på plats. Likaså kontroller av tillträde, övervakningssystem och det systematiska säkerhetsarbetet. Transportstyrelsen fann inga anmärkningar vid inspektionen och Helsingborgs Hamn fick mycket högt betyg av inspektörerna.
– Helsingborgs Hamn har ett systematiskt säkerhetsarbete i olika dimensioner. Utöver staket och larm har vi övervakningskameror och bemanning i hamnen dygnet runt, årets alla dagar. Tillsammans skapar de olika delarna i vårt säkerhetsarbete barriärer och trösklar som leder till upptäckt vid minsta avvikelse. En enskilt stor resurs i vårt säkerhetsarbete är våra medarbetare. Hamnens personal är väl sammansvetsad och alla rapporterar avvikelser. Samtliga avvikelser eller händelser rapporteras vidare till Tullverket, avslutar Joakim Sandberg.