Mitt i citrussäsongen

Helsingborgs Hamn är Nordens ledande hamn för frukt och grönt. Just nu tar hamnen emot extra mycket citrus när den juliga frukten sprids över vårt avlånga land. Den tydliga citruspeaken ligger mellan november och mars.

Vi svenskar är glada för våra clementiner och de allra flesta kan relatera till den smakförändring som sker någon gång i november, både vad gäller clementiner och apelsiner. Säsongen är igång och fruktdiskarna är fyllda till bredden och citrushyllorna dignar. Apelsiner, clementiner och satsumas. En mycket stor del av den frukt som kommer till Sverige sjövägen går via Helsingborgs Hamn, som är Nordens största hamn för frukt och grönt.

– Även om vi redan är ledande inom segmentet så ser vi fortfarande potential att växa och utveckla affärerna med gods som kräver klimatkontrollerad atmosfär i kylcontainrar. Nu är citrussäsongen här och hamnen fylls på med fruktcontainrar, säger Mark Wieden, Key Account Manager i Helsingborgs Hamn.

Oftast är flödet av frukt och grönt jämnt fördelat över året, med undantag för citruspeaken mellan november och mars månad. Totalt tar Helsingborgs Hamn emot runt 40 000 ton citrusfrukter under perioden och frukten kommer från flera olika länder, däribland Marocko, Dominikanska Republiken och Spanien.

Drygt 400 kopplingar

Många av de varor som anländer kräver stor tillgång till kylmöjligheter. Trycket på just kylcontainrar är högt och har under de senaste åren blivit ännu högre. Idag finns drygt 400 eluttag (eller sk. reeferuttag) för kylcontainrar i Helsingborgs Hamn vilket är flest av alla hamnar i hela Sverige. Och att ha många uttag underlättar logistiken och placeringen när det är säsong för en fruktsort.