Vägsalt på sommaren

Jo, du läste rätt. På sommaren är saltet på vägarna – grusvägarna – av lika stor vikt som på vintern. Istället för halka motverkar nämligen saltet att gruset yr.

På Skåneterminalen hanterar logistikföretaget Dalshult vägsalt i stora big bags, stuffade i containrar som ankommer hamnen varannan vecka med MSC:s linjetrafik över Helsingborg. Det är Wibax från Norrbotten som använder den flexibla servicen via Dalshult för vidare leverans där saltet så småningom ska spridas på grusvägarna i södra Sverige.

Det är mycket salt. 20 big bags innehållande 1000 kg i varje, strippas från respektive container. Och per anlöp rullar 25-40 containrar in i Dalshults terminal, totalt blir det runt 500-800 ton per sändning.

Stuff och stripp

Ja, nu blev det en del hamnspråk: en stuffad container är en lastad container och stripp av en container är när godset lastas ur. Det kan låta enkelt men det är viktigt att en container stuffas ordentligt, anpassat för transportsäkerhet över sjö vilket i sin tur kan kräva särskild kompetens eller maskinell utrustning att strippa, det vill säga tömma containern. I Wibax-flödet är saltet förpackat på pallar, två och två, i stora big bags som är stora säckar med lyftögla för lastmaskin.

Containrar töms med hjälp av truck

Thomas Kullendorf som är produktionsledare på Dalshult strippar containrarna med salt. Saltet lagras på Dalshults terminal innan det hämtas för att transporteras vidare för slutdestination – södra Sveriges grusvägar.

Dalshult – logistikexperter

Dalshult är en stor logistikaktör sedan starten 2005 och ett av deras affärsområden är industriservice och godshantering. Med erfarenheter från materialhantering på återvinningsstationer, godshantering och industrilogistik drog de igång hamnlogistiken i Sydhamnen i Helsingborg. Wibax är ett fint ett exempel på nya flöden som börjat strömma in över terminalen sedan uppstarten i januari.

– Vi har fått bra snurr på hamnlogistiken och bredden i vår verksamhet är en bidragande faktor för oss att hitta synergier och kunna erbjuda effektiva logistiklösningar vid nya förfrågningar, berättar Thomas Pålsson som är produktionschef på Dalshult.

Om Wibax

Wibax, har sitt huvudsäte i Piteå och är en av Sveriges största leverantörer av produkter för dammbindning på vägar och andra utomhusmiljöer. Wibax erbjuder magnesiumklorid, ett oklassat natursalt som ger den bästa lösningen för dammbindning ur miljömässig, teknisk och ekonomisk synpunkt.

– Tack vare våra depåer runt om i Sverige har vi alltid nära till våra kunder. Med en ny etablerad depå i Helsingborg borgar vi för snabb och säker leverans till våra kunder i Skåne och södra Sverige, säger Helen Lorenz på Wibax.

Relaterade länkar:

Hamnlogistik | Dalshult.se

Dammbindning | Lösningar för grusvägar och industri | Wibax.se