Vi kan nå nettonoll tillsammans – det blev tydligt under hamnens Net Zero-event

Laura Maersk gjorde sitt första anlöp i Helsingborgs Hamn den 30 oktober 2023. Sedan dess har hon varit ett välkommet inslag i Helsingborg varje vecka med gods på det som är en av världens grönaste containerlinjer till sjöss. När hamnen bjöd in till ett Net Zero-event i containerterminalen i april var hon den självklara hedersgästen och en given backdrop för de drygt 130 gästerna på kaj 903 i Västhamnen.

Under evenemangets scenprogram fick gästerna insikt i hamnens och deras partners framtida satsningar samt hur hamnen, tillsammans med sina partners, öppnar upp för nya möjligheter för godsägare att minska koldioxidavtrycket i sina leveranskedjor genom transporter via Helsingborgs Hamn.

Först att inta scenen var Birna Ödefors, Managing Director på Nordics – A.P. Moller Maersk, som berättade om Maersks rigorösa hållbarhetsarbete och ambitiösa mål, vilka redan har visat effekt i Helsingborg genom Laura Maersk, världens första containerfartyg som drivs av grön metanol.

Framtida satsningar och hållbara initiativ

Inom kort inviger Gito och Öresundskraft en publik laddstation för tung trafik vid hamnens Centralgate, en satsning som hamnen hoppas ska bidra till den gröna omställningen inom lastbilstransporterna jämte hamnens egna satsningar på eldrivna arbetsfordon. På scenen delade Rickard Norin från Öresundskraft med sig av elbolagets resa inom elektrifiering av fordon, medan Niklas Björnbacka, vd för GITO Heavy Charging Solutions, gav en spännande inblick i Gitos framtidsplaner.

I början av året levererade Kalmar Sveriges första eldrivna reachstacker till Helsingborgs Hamn. Eldrivna arbetsfordon är något hamnen har god erfarenhet av med eldrivna dragbilar från Terberg som rullar i containerterminalen sedan ett par år tillbaka, vilka Per Löthner från N.C. Nielsen kunde berätta mer om. Mette Kjems Baerentzen, Director of Decarbonisation på Kalmar, berättade om Kalmars uppdrag att göra branschen säkrare, mer produktiv och slutligen mer hållbar. Tillsammans med Frederik Malmborg, också från Kalmar, delade de ut priset ”ECO-Hero” till Helsingborgs Hamn för satsningen på eldrift. Priset mottogs av hamnens styrelseordförande Maria Hägg och vd Bart Steijaert.

Klimatvinster under 2023

Förutom priset ”ECO-Hero” fick Bart och Maria tillfälle att berätta om klimatframgångarna som skett i hamnen. Med en minskning av antalet kg CO2-ekvivalenter per TEU (Scope 1 och 2) med 82 procent sedan basåret 2019, där de direkta växthusgasutsläppen har minskat från 2357 ton CO2-ekv till 300 under samma tidsperiod, är anmärkningsvärt. Samtidigt har hamnens energiförbrukning minskat med 9,4 procent under 2023, vilket är en effekt av övergången från fossila drivmedel till eldrivna arbetsfordon.

Tillsammans mot en grönare framtid

Under den händelserika dagen på Helsingborgs Hamns Net Zero-event, blev det tydligt att deltagarna, både från hamnen och dess partners, engagerat sig i att utforska och driva framåt hållbara lösningar för framtiden. Med fokus på att minska koldioxidutsläppen har samarbetet mellan olika aktörer visat sig vara avgörande för att göra verklig skillnad.

Moderatorn Soraya Axelsson, som guidade diskussionerna, spelade en viktig roll i att hålla energin uppe. Hennes dedikation och skicklighet på scenen bidrog till att göra evenemanget både upplysande och inspirerande.

Åkerier i framkant

Med en kycklingwrap i handen kunde deltagare efter scenprogrammet nätverka och besöka utställare på eventområdet eller stanna upp en stund för att betrakta produktionen på Laura Maersk som låg till kaj mittemot eventområdet. AncoTrans, Dania Connect, Erikssons Åkeri i Tomelilla och Skaraslättens Transport är långt framme i sin omställning och kunde visa upp sina gröna fordon för containertransporter på väg med minsta möjliga klimatpåverkan.

Som dagen fortskred kunde deltagarna inte bara inspireras av de senaste innovationerna och initiativen inom hållbarhet, utan också ta del av det engagemang och den passion som genomsyrar arbetet för en grönare framtid. Genom att samarbeta och ta ansvar tillsammans, är det tydligt att vi kan nå ambitiösa klimatmål och skapa en stark transport- och logistikbransch i en hållbar värld för kommande generationer.

kollage från event med stor folksamling, alla iklädda varselvästar och fordonsuppställning.

Bilder: Johan Lilja