Hamnen i din vardag

Trots att Helsingborgs Hamn ligger på en landyta om 818 000 kvm är vi ganska anonyma i det dagliga Helsingborgslivet. Men det är egentligen inte så konstigt. Vi ligger lite avsides, verksamheten sker i stor utsträckning bakom staket och säkerhetsanordningar.  Ändå möter du vårt arbete varje dag, på många olika sätt.

JeansBananer

 

Kläder, mat, cyklar, verktyg, möbler, leksaker, datorer, telefoner. Nästan allt som ingår i ditt dagliga liv, och som importeras, kommer till Sverige via vårt lands hamnar. Hela 95 procent av den totala volymen av svensk import och export går via hamnarna. Det är mycket, väldigt mycket. Och det sker i regel utan att någon ägnar det en tanke.

Mycket av det vi använder i vardagen tar vi för givet. Det bara finns där. Men tänk om det inte var så.  Vad vore till exempel ett barnkalas utan ketchup till varmkorven? Nu kommer ju som tur är tomaterna till Felix ketchup via oss.  Ett annat exempel är bananer. Vi svenskar älskar bananer. Vi laddar upp med den gula frukten inför och efter våra träningspass, har dem i fruktskålen på jobbet och i ryggsäcken på utflykten. Vad skulle vi äta istället? Ytterligare ett exempel är alla clementiner som når vårt land i november/december. Tänk dig en jul utan clementiner! Det går ju bara inte.

Frukt och grönt är bara ett litet exempel på alla varor som kommer till dig via oss och andra svenska hamnar. Faktum är att du i dagsläget skulle sitta nästan naken i ett nästan tomt hem om det inte var för varorna som vi tar in i landet.

Visst skulle sjötransporter till och från olika hamnar kunna ersättas av andra transportslag. Men det skulle ske till ett pris. Sjötransporten är det oslagbart mest ekonomiska och klimateffektiva transportslaget på längre sträckor.

Det finns en hel del att bli förvånad över när det gäller hamnens koppling till din vardag. Titta gärna på filmen ”Hamnarna i det svenska samhället” så ser du snart vad vi menar.